Guds billede

Graham Greens roman ’Magten og æren’ foregår i en stat, hvor styret efter en forfølgelse er godt på vej til at have udryddet landets kirke. Præsterne er enten flygtede eller skudt. Der er kun én præst tilbage i landet, og nu jager politiet ham i de store skove. Der er udsat en belønning for hans pågribelse.

Under sin flugt møder præsten en halvblods indianer, der følger efter ham og klæber sig til ham. Præsten prøver at ryste ham af sig, for han er klar over, at indianeren vil forråde ham for dusørens skyld. Det er Judas, der følger med ham på vejen.

Undervejs bliver indianeren syg af feber. I den situation ville det jo være let for præsten at slippe af med ham, bare ved at ride fra ham. Men præsten stiger af sit muldyr og siger til indianeren: ’Sæt dig op, jeg går lidt.’

Indianeren hang slapt på muldyret og pustede sin dårlige ånde ind i præstens ansigt. Indianeren, som ville forråde ham. Da tænkte præsten på, at dengang han før i tiden underviste børn i religion, havde de somme tider spurgt: hvordan er Gud? Og da havde præsten prøvet at give et svar, de kunne forstå ved at sige, at Gud var som deres far eller mor.

Men i centrum af hans egen tro stod altid det uafviselige mysterium: at vi mennesker var skabt i Guds billede. Gud var faderen eller moderen, men Gud var også politisoldaten, forbryderen, præsten, dommeren og den sindssyge. Og så slog tanken ham: Det var også Guds billede, der nu blev rystet op og ned på ryggen af muldyret med de gule tænder stikkende ud over underlæben!

Og præsten sagde til indianeren: Går det bedre nu? Du er ikke så kold, vel? Eller så varm? – Og han lagde med en slags ømhed, som han måtte tvinge sig til, armen om skulderen på ’Guds billede’…

Vi er som døbte forpligtet på den grundholdning, at alle mennesker er skabte i Guds billede.  Kristentro kræver derfor stor ydmyghed, - hvad vi ikke er gode til.

Vi generaliserer – sætter folk i kasser og båse. psykisk syge – ’rumænere’ - flygtning f.eks. er for os oftest en grå ’masse’ – ikke enkeltmennesker skabt i Guds billede. Vi bedømmer og dømmer oftest andre og os selv - ikke som enkeltmennesker - men som den flok vi er placeret i.

Vi må dagligt øve os i og tvinge os selv til at se både os selv og vort medmenneske i forhold til vor fælles Far i Himlen.

JJJ

(Skrevet til klumme til ’Nyt fra din kirke’ i Hals avis)